Fiberblåsning Kårestad och Risinge

Entreprenören blåser nu fiber i Kårestad och nu till veckan börjar dom även i Risinge. Vi har hört att det är vissa som ännu inte har grävt in slangen till husväggen. Detta ska göras omedelbart annars får de fastigheterna vänta till senare. Gällar alltså hus i dessa två byar/områden.

Vi har tidigare meddelat att borrning i fasaden ingår i installationen, men av olika anledningar har inte alla slutat med slangen utanför huset. Tex att det i nybyggen går till elcentral eller att man dragit in röret i källaren. Kan iaf vara värt att känna till att entreprenören behöver komma in i fastigheten 2 gånger i dessa fall.

Påminnelse på hur en tomtgrävning generellt ser ut. Det viktiga är djupet och att sökband finns med.

.

Generellt sett vill entreprenören att röret slutar utvändigt, ovan jord i vertikal vinkel mot fasaden. Då kan dom utan att boka tid blåsa fiberkabeln till fastigheten och hänga en liten ”kringla med kabel” där. I det senare skedet när det ska installeras, monteras en tätning utvändigt, de borrar mindre hål för enbart kabeln och avslutar med fiberuttag utvändigt.

När sedan Eltel behöver komma in i huset (när momentet med borrning och svetsaning och uppsättning av mediabox ska göras) så kommer alla medlemmar att kontaktas för att boka tid.

Målbilden är alltså att Kårestad och Risinge kommer igång i slutet av månaden. Vi kan inte lova några exakta datum, så ni i risinge och Kårestad som ska säga upp era befintliga abonnemang bör ju göra det när Eltel har bokat en tid med er. Då vet man ganska säkert när det blir inkopplat.

När sedan fibern är inkopplad och klar (vi kommer informera på hemsidan när de första kommer igång) så behöver man koppla en dator med sladd till mediaboxen (eller möjligen en router med sladd) och sedan får man registrera sig i Wexnets portal och sedan välja vilka tjänster man ska ha. Nätavgifter kommer föreningen fakturera och tjänsterna tex internet, telefoni och tv faktureras direkt från tjänsteleverantören till medlemmen. Nätavgiften kommer faktureras per kvartal från föreningen.